SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gdzie wystepuje

Czy chodziło Ci o: "gdzie występuje"?

  • Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8959 Data: 2019-11-15 10:46:30
  • Nadmierne napięcia odcinka szyjnego kręgosłupa to plaga obecnych czasów, która powiązana jest z pracą przed komputerem czy przesiadywaniem wielu godzin patrząc w wyświetlacz smartfona. Przewlekłe stany napięciowe powodować będą dolegliwości bólowe, które z kolei tworzą przykurcze mięśniowe. Tego typu mechanizm powodować może bóle głowy, stany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3362 Data: 2020-01-07 09:06:58
  • Efekty diety ketogenicznej. Co daje dieta Keto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wokół diet ketogenicznych, lub nawet szerzej mówiąc, diet niskowęglowodanowych narosło wiele mitów. I to zarówno tych gloryfikujących ten sposób odżywiania, jak i tych bardzo negatywnych.  Chciałbym dzisiaj przyjrzeć się części zalet diet ketogenicznych, a być może dzięki temu, rozwiać niektóre mity, które ją otaczają. A jest ich sporo! Zdolność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3352 Data: 2020-12-08 20:12:01
  • [...] się „ratować” od występowania takich dolegliwości. Wprowadzenie odpowiedniej ilości płynów, a także błonnika do diety okazać może się zbawienne. Jednak są takie przypadki, gdzie zaparcia mają inne podłoże. Wtedy warto próbować pomóc sobie naturalnie, aby unormować system wypróżnień. W innym wypadku należy udać się do lekarza, który pokieruje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8662 Data: 2018-03-14 12:50:12
  • [...] otyłości a samą śmiertelnością.  Naukowcy nazywają to zjawisko "paradoksem otyłości".  Ryzyko zwiększonego ryzyka śmiertelności w tym wieku ma kształt litery U, gdzie największe ryzyko zgonu występuje zarówno u osób cechujący się niedowagą, jak i otyłością. Dokładna analiza badań sugeruje, że problem może jednak leżeć nie w samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4285 Data: 2021-02-17 17:28:20
  • [...] na forach internetowych jest dość popularnym tematem, który szeroko opisywany jest przez użytkowników. Istnieje wiele wątków na temat leczenia popularnego “gino”, gdzie rozmówcy wymieniają się spostrzeżeniami po zabiegu, jak i dzielą się doświadczeniem co do ewentualnej diagnozy hormonalnej i innych przyczyn leżących po stronie tej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4287 Data: 2021-07-25 13:45:04
  • Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1042 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • [...] kluczowe jest zagadnienie timingu, czyli czasu potrzebnego do absorbcji składników suplementu. Zastosowanie więc aminokwasów w formie wolnej w innej porze dnia niż trening, gdzie nie mamy czasu na trawienie, a szybka koncentracja aminokwasów we krwi jest kluczowa, będzie błędem. Okres okołotreningowy jest czasem, gdzie organizm wykazuje wzmożone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4949 Data: 2017-03-29 12:52:18
  • Proces stymulacji wzrostu mięśni wydaje się bardzo prosty: wystarczyć ciężko ćwiczyć, stosować właściwą dietę i dbać o odpowiednią ilość snu. Jeśli jednak przyjrzymy się temu procesowi bliżej, zobaczymy, że jest on nieco bardziej złożony. Jak zwiększyć stres metaboliczny? Więcej powtórzeń w seriach Stosowanie większej liczby powtórzeń i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4936 Data: 2018-04-08 10:11:26
  • Jak ustrzec się przed pojadaniem i napadami łakomstwa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5316 Data: 2020-09-24 12:27:57
  • [...] ochrony stawów i aparatu ruchu. Stosowanie glukozaminy, w opisywanym wyżej zakresie, jest niezwykle popularne. Posłużę się tutaj danymi z rynku amerykańskiego, gdzie przyjmowało ją prawie 8% starszych Amerykanów (w wieku 57-85) w latach 2005-2006. Ten procent jest zbliżony do wykorzystania paracetamolu i metforminy, w tej grupie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2486 Data: 2021-09-06 19:26:49
  • [...] ilość znajdziemy w czerwonym mięsie. Dawkować l-karnitynę powinniśmy na 2 h przed treningiem w ilości 2-3 gramów, dość często wykorzystywana jest w sportach biegowych, gdzie osoby trenujące zachwalają jej działanie. Cytrulina  Jej działanie jest ukierunkowane na lepszy przepływ krwi przez tkanki podczas treningu. Dzieje się tak, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5248 Data: 2017-07-10 09:59:01
  • Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9783 Data: 2018-08-07 11:29:50
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tej obróbce, jak i uzyskaniu bardziej delikatnej struktury w porównaniu ze smażeniem. Pieczenie  Polega na poddaniu obróbce cieplnej produktu w zamkniętej przestrzeni, gdzie temperatura sięga 170-250º C. Wadą pieczenia jest powstawanie toksycznego akrylamidu. Zjawisko to występuje w wyniku reakcji Maillarda, gdzie aminokwas asparagina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4481 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Hipercholesterolemia, czyli stan, w którym poziom cholesterolu we krwi przekracza normy, jest czynnikiem znacząco zwiększającym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych czynników wpływających na regulację gospodarki lipidowej organizmu zalicza się dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6342 Data: 2021-02-18 16:17:49
  • [...] bakterii.  Mogą być one dosłownie wszędzie. Jakie są rodzaje infekcji i jak sobie z nimi poradzić? Podsumowanie Jak widzisz, infekcje czają się wszędzie, szczególnie tam, gdzie jest dużo ludzi. Dodajmy do tego pot, wyższą temperaturę i odkryte stopy, i mamy doskonałe środowisko do przenoszenia się bakterii, grzybów i wirusów. Jedne są mniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3532 Data: 2021-04-06 10:18:20
  • [...] intelektualnych, jednak istnieją również badania pokazujące możliwy wpływ na zmniejszenie częstotliwości wybudzania się oraz zwiększenie ilości snu NREM - to ta faza snu, gdzie nie doświadczamy gwałtownych ruchów gałek ocznych.  Glicyna - ten niepozorny aminokwas przyjmowany przed snem, czasem można spotkać się suplementami łączącymi magnez i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2907 Data: 2021-10-19 10:43:15
  • Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 861 Data: 2023-06-23 09:45:57
  • Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1019 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 874 Data: 2022-08-09 13:42:18